2016-ban – a tervek szerint – 2048 milliárd forintot hívnak le a pályázók a 2014 – 2020-as időszakot felölelő, új uniós pályázati ciklusban Magyarországnak megítélt 7000 milliárd forintos keretből.  A fennmaradó 2452 milliárdot az elkövetkező három évben lehet majd itthon elkölteni – többek közt gazdaságfejlesztésre, innovációra és munkahelyteremtésre.

A legfontosabb, hogy megtaláld a Neked megfelelő pályázatot

Ez a nulladik lépés, és a látszat ellenére nem egyszerű feladat. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy  a pályázók sokszor rosszul mérik fel a lehetőségeiket. Olyan tevékenységekkel indulnak, amelyek a pályázatból kizártak, olyan eszközöket vásároltak, amelyek nem elszámolhatók…

Ahhoz, hogy sikeresen pályázhass, tisztában kell lenned azzal, mit szeretnél, mire szól a pályázat, milyen feltételeknek kell megfelelned és milyen határidőket, teljesítéséket kell vállalnod. Ezek hiányában nem sok esélyed van megnyerni egy pályázatot, vagy éppen a későbbieknek érhetnek majd kellemetlen meglepetések.

Ha megtaláltad a megfelelő pályázatot…

Alaposan nézd át és ha úgy találod, hogy rád szabták és érdemes próbálkoznod, akkor a következő lépés, hogy összeszedd a szükséges papírokat.

Vannak sztenderd dokumentumok, amelyeket mindenképpen össze kell készítened. Pl: a jóváhagyott előző éves beszámoló vagy az aláírási címpéldány. Azt is érdemes megjegyezned, hogy a közreműködő szervezetek is egyre felkészültebbek, és sok publikus adatra maguk keresnek rá, így nem is kell fölöslegesen mindent a pályázathoz csatolnod.

Fontos dokumentum lehet az önerő igazolás a nem 100 százalékban támogatott projektek esetében. Jellemzően a teljes projekt összegének a 25 százalékát kell igazolnod önerőként a likviditás bizonyításának érdekében, amit bankszámlakivonat formájában kell csatolnod.

Arra is figyelj, hogy a legtöbb dokumentumhoz létezik egy sablon a pályázat letölthető dokumentumai között, s ezek kitöltésére figyelj leginkább.

Adott esetben kérhetnek szakmai önéletrajzokat is  olyan kiírások esetében, ahol a szakmai megvalósítók személyén nagy hangsúly van. Ilyenkor Általában az Europass önéletrajzok (http://europass.hu/europass-oneletrajz) az elfogadottak.

Ne kövess el formai hibákat

Gyakoriak a formai hibák a beadott pályázatokban:

  •  rossz a dátumozás,
  • a költségekre vonatkozó árajánlatok hibásak,
  • sokan nem tudják, hogy a pályázat leadásához 3 árajánlatot kell csatolni minden egyes vállalkozói jogviszonyban tervezett tevékenységhez,
  • az önrész előteremtése is gondot okoz,
  • a pályázatok online benyújtása után elmarad a papíralapú nyilatkozatok postára adása…

Hiába jól kidolgozott a szakmai anyag, a formai hibák a pályázat kudarcát okozhatják.  Minden pályázat esetében szabály, hogy az elektronikus leadást követő 3 napon belül postára kell adni a cégszerűen aláírt nyilatkozatokat. Ha ez nem történik meg, akkor a pályázat elutasításra kerül.

Ugye, nem akarod visszafizetni a pályázaton nyert pénzt?

Akkor figyelj az elszámolásra! Ha nem jó az elszámolás elbukhatsz, még az is előfordulhat, hogy vissza kell fizetned az elnyert támogatási összeget. Az elszámolás során elkövetett legjellemzőbb hiba, ha pályázati pénzt felhasználását alátámasztó dokumentumok, vagy azokhoz tartozó dokumentumok hiányosak. Arra is figyelj, hogy a nyilvántartásokat, számlákat és a projekthez tartozó minden más dokumentumot meg kell őrizned a jelen uniós ciklus lezárásáig.

Ugye, tudod, hogy a vállalkozói workshopon szó esik a vállalkozások finanszírozási lehetőségeiről?

 Klikk ide és nézd meg, még miről szól a 4+1 napos workshop!

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
MaVan Egyesület alapítója, Elnökségi tag;az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója, jó(l)lét mentora
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com