Együttműködést írt alá az Európai Beruházási Alap és a K&H, így Magyarországon elsőként a K&H Banknál érhető el a COSME uniós garanciaprogram, ami a következő időszakban 50 százalékos, az ügyfelek számára díjmentes hitelgaranciát nyújt a mikro-, kis-és középvállalkozások (kkv-k) hitelfelvételének nagyfokú ösztönzése érdekében.

Az Európai Bizottság által kezdeményezett és az Európai Beruházási Alap (EBA) által koordinált COSME (Programme for the Competitiveness of Enterprises and Small and Medium-sized Enterprises) garanciaprogram 50 százalékos, díjmentes garanciát nyújt a kkv-k számára, ügyletenként maximum 45 millió forintos kötelezettségvállaláshoz.

Ezek közé tartozik az éven túli folyószámlahitel és forgóeszköz hitel, beruházási hitel (az új MNB nhp program harmadik szakasza is), a bankgarancia, illetve az újonnan induló K&H üzlettámogató hitelkonstrukció.

 

A hitelszerződések minimum 1, maximum 10 éves határozott időre köthetők. Bár a bank fókuszterülete az agrár- és az egészségügyi ágazat finanszírozása, de itt a COSME kapcsán szinte minden ágazatbeli kkvnak nyújtani fognak hiteleket

 

Az Európai Bizottság által kezdeményezett, a KKV-k jobb forrásellátását célzó COSME uniós garanciaprogram a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Európai Beruházási Alap 15 milliárd forintot kitevő portfólió garanciát nyújt a kereskedelmi banknak, amely így 30 milliárd forintnyi hitelt tud kihelyezni várhatóan több ezer olyan magyarországi KKV-knak, amely más finanszírozási programokból “kihullik”, mert múltja miatt, vagy a fedezeti követelmények miatt nem jut banki forráshoz.

 

A COSME három főbb csatornán keresztül segíti az európai kkv-kat:

  • kockázati tőkealapokon keresztüli finanszírozás
  • nagyobb, innovatív kkv-knak szóló garancianyújtás
  • a startupoknak, mikro- és kisebb kkv-knak szóló garancianyújtás (COSME), amely kkv-k banki kockázatkezelési szempontból nagyobb kockázatokat jelentenek, hiszen jellemzően alacsony tőkével és fedezetekkel rendelkeznek egy hitelfelvétel során. Éppen ebben segít tehát a COSME által nyújtott 50%-os portfólió-garancia.

Az aláírt megállapodás tehát a fenti, a harmadik csatornán keresztül segíthet a tőkeszegény, mikro- és kisvállalkozásoknak.

Ha még csak a vállalkozás indításán gondolkodsz és információ gyűjtés fázisában vagy, iratkozz fel hírlevelünkre, vagy vegyél részt a 4 napos vállalkozói workshopunkon.

Van kérdésed? button (7) Úgy gondolod, van teendőd a vállalkozásod felfuttatását illetően?

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója, jó(l)lét mentora
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com