Az etikettel kapcsolatban sokan tévedésben vannak. Azt gondolják, hogy az egész idejétmúlt, ma már senki sem törődik a szabályok betartásával. De ez tévhit. Az etikettet nem csak leendő üzleti partnereid esetében, hanem akkor is érdemes észben tartanod, ha kollégáiddal ülsz egy asztalnál. A helyes asztali etikett egy üzleti ebéd során az üzleti stratégia elengedhetetlenül fontos része! Ha nem akarsz az etikett miatt bukni egy üzletet, akkor ezekre figyelj az üzleti reggeli, ebéd vagy vacsora során.

Pontatlanság

Túl korán érkezni ugyanolyan hiba, mint késni, ugyanis ezzel felboríthatod partnered naptárát. Ha 5 percnél többet késel, telefonálj az üzleti reggelit/ ebédet/ vacsorát szervező félnek.

Evőeszközök összekeverése

Egy több fogásból álló étkezéshez többféle evőeszköz tartozik. Ha nem is tudod melyik a desszertvilla, vagy melyik a fehérboros és a vörösboros pohár, akkor se ess pánikba. Egy rendes teríték esetében a villák a tányértól balra, míg a kanalak és a kések jobbra helyezkednek el. Az evőeszközökkel kapcsolatban a helyes megközelítés az, ha fogásonként kívülről haladunk befelé. Ha a tányér mellett elfogytak, akkor a tányér feletti evőeszközök jönnek, fentről lefelé. A vörösboros pohár nagyobb és öblösebb, mint a fehérboros.
evőeszközök-sorrendje

 

Rosszul öltözöttség

Ha nincs is dress code, az íratlan szabályok szerint válassz konzervatívabb öltözéket, mint lazábbat. Nem szerencsés, ha egy üzleti étkezés alkalmával szeretnéd megmutatni, hogy mennyire lezser tudsz lenni. Férfiak esetében a nyakkendő ajánlott.

Az evőeszközöket rosszul helyezed a tányérra

Ha leteszed a kést és a villát, akkor úgy kell őket a tányérra tenni, hogy ne érjenek az asztalhoz. Ha végeztél az étkezéssel, akkor egymás mellé kell helyezni őket, méghozzá úgy, hogy nagyjából 5 óra irányába mutassanak.
evoeszkozok_hasznalata

Alkoholt iszol – s többet, mint kellene

Akárki is szervezi az üzleti reggelit/ ebédet/ vacsorát – Te vagy reménybeli üzleti partnered, ügyfeled – 2 pohár bornál többet nem illik fogyasztani, bár a legfrissebb trendek szerint üzlet esetében nincs helye alkoholnak az asztalnál. Az üzleti étkezések célja az üzlet, az alkohol-mámoros fej pedig nem segít ebben. Az első korty mindig a szervezőt illeti meg, és ez az étkezés egyéb pillanataira is igaz. Mindenben követni kell a meghívó felet, és ez arra is vonatkozik, hogy ne rendelj alkoholt, ha a házigazda sem iszik. Ha Te szervezed az üzleti ebédet, akkor viszont Te irányítod az eseményeket, de az irányadó viselkedést lásd fentebb.

Rosszul választasz étel

Az üzleti ebéd alkalmával az étel csak formalitás. Vannak olyan protokoll-szakemberek, akik azt tanítják, hogy nem szabad éhesen érkezni az üzleti ebédre. Bonyolult fogásokat sem szabad választani:  még véletlenül se a homár, vagy a rák szétszedése kösse le a figyelmed, és az olyan egyszerű ételeket is kerüld, mint a paradicsomos spagetti, amely könnyen összepöttyözheti a blúzodat, ingedet. Soha ne válaszd a legdrágább ételt, inkább nézd meg, hogy milyen árkategóriában választ partnered. Ha vendégként Te választunk először, akkor közepes árkategóriájú fogásokat válassz.

Kipakolsz az asztalra

Az alapszabályok közé tartozik, hogy egyenes háttal illik ülni a széken, a könyök és a kezek nem érnek az asztalhoz. Semmilyen tárgyat – telefont, tárcát, slusszkulcsot – nem tehetsz az asztalra. Lehetőség szerint mindent adj le a ruhatárban, vagy helyezz fogasra, végszükség esetén a széked támlájára. A vászonszalvétát a nyakadba tuszkolni, a helyes eljárás, ha az öledbe helyezed rögtön azután, hogy helyet foglaltál. Étkezés végén a szalvétát a tányértól balra tedd le.

Kínos témaválasztás

A megfelelő társalgási témák ismerete kulcsfontosságú lehet egy üzleti ebéd során. Mit kerülj? Az olyan kényes témákat, mint a politika vagy a vallás. Családi ügyek, betegségek szintén. Ha meghívott vagy, akkor az üzleti vonatkozású témákat ne Te hozd szóba, hanem várd meg, hogy a meghívó fél kezdjen bele. Ha a meghívó tesz fel valamilyen kellemetlen kérdést egy kényes témával kapcsolatban – például politika – adj semleges választ.

Ne készíts szendvicset

A kenyér az egyik legtrükkösebb étel, amin meg lehet csúszni üzleti étkezés alkalmával. Bár elegánsabbnak tűnhet, de sose vágd késsel, mindig falatnyi darabokat törj belőle. Ha villás reggelin veszel részt, és megvajaznád, akkor mindig csak azt a falat kenyeret kend meg, amelyiket megeszed, vagyis ne készíts szendvicset!

Rosszkor szólalsz meg

Az üzleti étkezés fontos része a kommunikáció. Jó esetben esélyed nyílik elmondani a véleményedet, meggyőzheted az üzleti partneredet a saját vagy a vállalkozásod képességeiről. Ha beszélsz, akkor viszont nagyon fontos, hogy semmiképpen ne teli szájjal tedd, bármennyire is hajt a tettvágy. Ha nem veszel túl nagy falaltokat a szádba, akkor gyorsabban tudod lenyelni őket, és hamarabb tudsz válaszolni. Illetlenség az evőeszközökkel gesztikulálni.


Ha ezeket az apróbb szabályokat betartod, mindenképpen jobb benyomást tehetsz potenciális üzletfeleidre. Semmibe sem kerül, de sokat jelenthet.

 

Ha vállalkozásindítás előtt szükséged van tanácsra, segítségre, kattints ide!>>

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com