A GDPR- azaz az Általános Adatvédelmi Rendelet volt a 2018. januári MaVan szerda témája

Mi az Általános Adatvédelmi Rendelet?

2016. május 24-én az Európai Unió rendeletet tett közzé a személyes adatok védelméről. A szabályozás közvetlenül érvényes minden olyan szervezetre, amely személyes adatot kezel, online tevékenységet folytat, bármilyen céllal adatbázisokkal dolgozik. A papíron levő adatok is ide tartoznak. Az Általános Adatvédelmi Rendelet a személyes adatok védelmére vonatkozó új európai uniós szabályokat tartalmazza, amelyek a Te vállalkozását is érinteni fogják 2018. május 25. napjától.

Miért fontos a megfelelés?

A Rendelet meghatározza a személyes adatok védelmének szabályait az Európai Unió területén. A Rendelet minden európai uniós tagállamban kötelező lesz. Adatkezelőként vagy adatfeldolgozóként a TE vállalkozásod is köteles megfelelni a Rendeletnek.

Hogyan biztosítsd a megfelelést?

Térképezd fel a jelenlegi adatokon végzett műveleteidet. Készíts elő egy ütemtervet a szükséges változtatásokról. Igazítsd működésédet a Rendelethez.


A megfelelés hiánya eredményezhet:
Jogszabálysértést. Jó üzleti hírnév sérelmet. Jelentős összegű bírságot.

Előadónk volt Gáspár Rudolf

adatvédelmi és információbiztonsági szakértő, etikus hacker, vezető auditor, volt hivatásos katona. 

Információbiztonsággal húsz éve, adatvédelemmel a magyarországi kezdetektől, az első adatvédelmi törvény megjelenése óta foglalkozik. Tapasztalatokat szerzett a szövetségi információvédelmi rendszerek (NATO, EU) működtetésében, az elmúlt évek során fokozatosan átalakuló hazai információbiztonsági szabályrendszerek, a releváns nemzetközi szabványok alkalmazásában. A Honvédelmi Minisztériumban, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban, majd a Belügyminisztériumban 12 évig, az önkormányzati szektorban 6 évig információ- és adatvédelmi munkaköröket látott el. A személyes adatok védelme és a közérdekű adatok nyilvánosságának biztosítása mellett, hatósági feladatkörben, a minősített adatok elektronikus kezelését felügyelte. Két éve független szakértő, jelenleg a Nemzeti Adatvédelmiés Információszabadság Hatóság szerződött partnere.

A következő MaVan szerda programját itt tudod megnézni.

Nem szeretnél lemaradni eseményeinkről? iratkozz fel hírlevelünkre!

 
 
Név*
Email*
Van már vállalkozásod?*
Mely témák érdekelnek?