Reading Time: 4 minutes

Sok alkalmazott dönt úgy, hogy a munkaviszonyát feladva KATA-s vállalkozást indít. Ennek az adózás oka: ugyanakkora cégköltség esetén akár 60%-kal nagyobb nettó kifizetést lehet elérni a normál, bejelentett munkaviszonnyal szemben. Viszont alig néhányan gondolkoznak tovább a mai többletbevételnél. Ha a megspórolt pénz jelentős részét nem teszik félre nyugdíjra, közel 80%-kal kevesebb nyugdíjat kapnak idős korukban. Téged is érint a téma? Mi a megoldás? Olvass tovább!

Hogyan lesz nyugdíjad, ha KATA-s vállalkozó vagy?

A statisztikák alapján Magyarország a vállalkozók Mekkája. Legalábbis, ami a számukat illeti. Nagyon sokan választják a KATA-s, vagy EVA-s adózási formát. Az adózás kedvező, de a várható nyugdíj szempontjából veszélyes! Azok a cégtulajdonosok sem lesznek  jó helyzetben, akiknek akár lehet 100 millió Ft-os árbevételű cégük is, de nagyon alacsony bérrel vannak bejelentve: ha nem csinálják meg a tuti business-t és lesznek pofátlanul gazdagok, akkor a jövedelmük alapján olyan kevés nyugdíjra számíthatnak, hogy az semmire sem lesz elég, felkopik majd az álluk… Az alábbiakban egy KATA-s vállalkozó példáján keresztül láthatod, hogyan érdemes kezelni a helyzetet, de a megállapítások az összes alacsony bejelentett jövedelemmel bíró vállalkozóra igazak.

A csábítás: több az elkölthető jövedelem

Mit kell tenned , ha a 200 ezer forintos nettó béredet cserélnéd vállalkozói létre, de nem szeretnél nyugdíjasként szűkölködni?

Amennyiben semmilyen kedvezményre nem vagy jogosult munkavállalóként, akkor a 200 ezer forintos nettó havi bér összes munkáltató költsége 371 ezer forint. Amennyiben ezt az összeget KATA-s adózóként kapod, akkor abból 321 forint nettó kifizetés keletkezik, azaz az elkölthető jövedelem 60%-kal magasabb!

Az érem másik oldala: a minimális nyugdíj

Ha vállalkozóként összesen az 50 ezer forintos levonást választod, akkor a nyugdíjba beszámítandó kereseted mindössze 90 ezer forint lesz. Ami ráadásul a hatályos minimálbér alatt található, így a szolgálati időt is csökkenteni kell. Anélkül, hogy belemennénk a részletekbe ez annyit jelent, hogy minden ledolgozott KATA-s év csak 0,71 évet fog számítani!

Ez tovább rontja az egyébként is romló helyettesítési rátát, amely azt mutatja meg, hogy az utolsó keresethez képest mekkora a nyugdíj összege.

Amíg az aktív évek alatt havonta több mint 120 ezer forinttal több elkölthető jövedelemmel rendelkezel havonta a KATA-s vállalkozóként (feltételezve, hogy a minimális 50 ezer forintot fizeted), addig a nyugdíjban  havonta valamivel több, mint 110 ezer forint fog hiányozni majd.

Mennyit kell félretenned a vállalkozói többletjövedelmedből?

Az azonos mértékű nyugdíjhoz a havonta vállalkozóként keletkező többletjövedelem 75%-át kell valamilyen nyugdíjcélú megtakarításban elhelyezned. Ez 92 ezer forintot jelent, így az azonos várható nyugdíjszint biztosítása mellett a valós havi jövedelemtöbblet 29 ezer Ft. Ez sem elhanyagolható tétel, hiszen közel 15%-át teszi ki a példaként említett nettó 200 ezer forintos – normál munkaviszonyból származó – jövedelemnek.

Ha minden pénzed elköltöd….

A valós jövedelemkülönbözet tehát 15% és nem 60%. Ha a vállalkozóként mind a 60%-ot elköltöd, akkor nagyon kényelmetlen nyugdíjas évekre számíthatsz!

(A várható jövőbeni nyugdíjat rengeteg tényező befolyásolja: negatív demográfiai trendek, a gazdasági növekedés, a politikai döntések stb… A számítások a ma érvényes keretek fennmaradásából indultak ki.)

Mibe érdemes gyűjteni a nyugdíj-megtakarításokat vállalkozóként?

Mivel a KATA-s vállalkozóként nem lehet érvényesíteni a 20%-os adójóváírást (nincs SZJA, amiből jóvá lehetne írni), így elvileg nem feltétlenül kell nyugdíj célú megtakarítást választanod. Én ennek ellenére azt javasolom, hogy mégis ilyen típusú megoldásban gondolkodj. Ennek az elsődleges oka az, hogy nem szükséges befektetési döntéseket hozni és alacsony költségszinttel számolhatsz.

Szeretnéd tudni, hogy mennyi pénzt lehet gyűjteni a nyugdíjcélú megtakarításokkal? Kattints>>>

Jó tervezést és sikeres vállalkozást, biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó, coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com