A vállalkozásindításon gondolkodóknak elkerülhetetlen kérdés: milyen vállalkozási és adózási formát válasszanak. A kisadózó adózási forma egyik nagy előnye, hogy sokkal kevesebb adminisztrációval jár, mint a hagyományos vállalkozási formák. Ha Te is a KATA adózási formát választottad, akkor számodra is az egyik legfontosabb nyilvántartás – aminek a vezetésére a törvény kötelez – a KATA bevételi nyilvántartás.
Ez a cikk arról , hogy mire figyelj a kisadózó bevételi nyilvántartás vezetésekor, milyen adatokat szükséges kezelned. Az általános információk mellett gyakorlati segítséget is adok neked.

A NAV nem készített semmilyen KATA bevételi nyilvántartás nyomtatványt, ahol vezetni tudod ezt, eleget téve a törvényi kötelezettségednek. Ezért készítettem 1 letölthető “KATA bevételi nyilvántartás minta” dokumentumot, melynek kitöltésével te is könnyen el tudod készíteni a bevételi nyilvántartásodat.

KATA bevételi nyilvántartás általános szabályai 

A KATA bevételi nyilvántartást, a 2012. évi CXLVII. törvény szabályozza, s a nyilvántartási kötelezettségről szóló részből (12.§) 3 fontos pontra kell figyelned:

 • KATA-s vállalkozóként, minden esetben egy olyan számlát kell kiállítanod, amin szerepel pluszban a “kisadózó” felirat.
 • Nyilvántartás vezetése: A nyilvántartásodat időrendben, folyamatosan, ellenőrizhető módon kell készítened, és rögzíteni minden olyan adatot, ami szükséges ahhoz, hogy az adókötelezettség teljesíthető legyen és a teljesítés ellenőrizhető legyen. Azaz adatot csak akkor rögzíthetsz, módosíthatsz, törölhetsz, ha ezt bizonylattal alá tudod támasztani. Például egy a nyilvántartásban már szereplő tételt csak akkor törölhetsz, ha csatolod mellé a sztornó számlát is. (Erre mindenképp nagyon figyelj, a saját érdekedben, mert ha így jársz el, akkor az eredeti tétel a módosítás / törlés után is követhető lesz, és ellenőrzéskor alá tudod támasztani dokumentummal is.)
 • Nyilvántartandó adatok: A törvény 4 adat nyilvántartását írja elő:
  • Sorszám
  • A bizonylat sorszáma
  • A bevétel összege
  • A bevétel megeszerzésének az időpontja. Ezeket a következő pontban részletesen is bemutatom.

Milyen adatokat kell a KATA bevételi nyilvántartásban rögzítened?

Sorszám: Egy egyszerű sorszámozása a bevételeidnek. A sorszámozáskor az időrendiségre kell figyelni.
A bizonylat száma: Ez a kiállított bizonylat sorszáma (például a számlád sorszáma)
A bevétel összege: A bevételed összegét kell itt megadnod. (Ha nem alanyi ÁFA mentes vagy, akkor a nettó összeget kell ide írnod.)
A bevétel megszerzésének időpontja: Amikor az összeg beérkezett.
Bár a törvény nem írja elő, de érdemes a kötelező adatokat bővíteni a vevő nevével, címével és adószámával. Így később, ha szükséges adatot szolgáltatnod az 1 millió FT forgalom feletti vevőidről, akkor a nyilvántartásod ebben is a segítségedre lesz.

vallalkozoi-mentorprogramok

Meddig kell megőrizned a KATA bevételi nyilvántartást?

A kisadózó bevételi nyilvántartást ugyanúgy kell megőrizned, mint a bizonylatokat (nyugtát vagy számlát), azaz a kiállítást követő 5. naptári év végéig. Érdemes arra is figyelned, hogy a rontott és a sztornózott számláidat is meg kell őrizned szintén a kiállítást követő 5. naptári év végéig.

KATA-s vállalkozás esetében mi számít bevételnek?

A kisadózó vállalkozásokat szabályozó törvény szerint:

„Kisadózó vállalkozás bevétele: a kisadózó vállalkozás által a vállalkozási tevékenységével összefüggésben bármely jogcímen és bármely formában mástól megszerzett vagyoni érték, ideértve a tevékenység végzéséhez kapott támogatást és a külföldön is adóköteles bevételt”.
A törvény alapján – az alábbi pár kivétellel – minden bevételnek számít.

Kivételek: Általános forgalmi adó (ÁFA) Azok a dolgok, amiket a vállalkozó köteles visszaszolgáltatni. (Például a vállalkozás által igényelt hitel.) Az általad (vállalkozásod által) adott kölcsönök visszafizetése (Itt arra kell figyelni, hogy ha kamatot is kap a vállalkozás, akkor a kamat már bevételnek számít).
ws-post-it

KATA bevételi nyilvántartás – segédanyag

A KATA bevételi nyilvántartás vezetésére a jogszabályok kötelez, ha a kisadózó vállalkozási, adózási formát választottad, ezért mindenképp meg kell csinálnod. A törvény nem ír elő semmilyen megkötést, hogy milyen eszközzel vagy nyomtatvánnyal oldd meg a KATA bevételi nyilvántartást, ezért bármit használhatsz, ami neked a legkényelmesebb.

Segítségképpen készítettem neked egy “KATA bevételi nyilvántartás minta” dokumentumot (IDE kattintva közvetlenül letöltheted), amiben vezetni tudod a nyilvántartásodat.

Ha vállalkozásindítás előtt szükséged van tanácsra, segítségre, kattints ide!>>

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com